17. března 2016

‪#050 To umí každý, ne?

Zahlédla jsem video, kde velmi jednoduše a (trochu přehnaně řečeno) z odpadků a zbytků vznikaly věci, do kterých byste to ani náhodou neřekli. Přestože jsem na video koukala od začátku do konce a nestačila se divit, pozastavila jsem se nad větou s jakou bylo sdíleno... Že vlastně krásné věci dnes může mít každý. Že nemít je kvůli penězům, je vlastně v dnešní době jen trapná výmluva protože... teď vám jasně na videu předvedli, jak to je...

Rozumíte mi? Dneska může mít krásné věci každý.
Každý to zvládne - dostal přece video návod...

A všichni v tom nadšení zapomněli na pár detailů. Snad mi to dnešní rýpání prominete. Nechci být škarohlíd, ale jsou to kecy! ... Beru to, že video útočí na oblíbené výmluvy určitého typu lidí. Ale výmluvy nemohou za to, že my neumíme pojmenovat věci pravými jmény. Současně v tom je i to zrnko pravdy, které v dobré víře a v hojné míře někdy nevidíme ani my.

Vlastně už v tom samotném videu je něco, co neumí každý - každý nemá talent a zručnost na to udělat si z odpadků kabelku!

Lidé, kteří nejsou zaměřeni tímto směrem, tedy kreativci všeho druhu, rozhodně doma nebudou mít potřebné propriety. Tak třeba já. Považuji se za kreativního člověka, ale tavnou pistoli si taky musím teprve koupit. Jakože akutně! Ve slevě!!!
No dobře, půjč si ji. OK. Půjčila. Není třeba rozebírat, co naše nezkušenost způsobí...

Kdo nešije, nezašívá či neopravuje oblečení nebo třeba i kostýmy, těžko bude mít doma materiál vhodný na reprezentativní kabelky. Byť jde o napodobeninu kůže, tyhle látky nejsou běžně za běžný peníz k dostání. Pořídit si ty frajeřinky, byť i ve výprodeji, stojí - pominu-li ty proklaté peníze - nějaký čas!

Napadá mne taky, když už se to stejně vyrábí z krabic od mlíka a lepí tavnou pistolí atd... No, není levnější koupit si to z Číny? A opět sázím na efektivitu - bez shánění, bez trápení s vlastní nešikovností a za stejný peníz, né-li levněji...

A možná bych našla ještě pár hnid. Ale už nechci!

Chci ocenit talent autorky...
Chci ocenit i to, že si dala práci a natočila instruktážní video.
Oceňuji nápad na recyklaci.

Já fandím lidem se skvělými nápady, kteří inspirují druhé k tvořivosti a kreativitě. Jen nechci, aby něco, co je výjimečné, co opravdu neumí každý, bylo shazováno a posouváno, byť v dobré víře, mezi lid, který by to jistě ocenil, ale který ne vždy musí a má potřebné znalosti, dovednosti, pomůcky... ale hlavně chuť a vášeň takové věci dělat...

Nakonec ti, kterým by to nejvíc pomohlo, nad takovým videem jen dál budou vzdychat, jak je to krásné a šikovné, ale současně jim bude víc a víc líto, že oni tohle fakt neumí a tak zase utřou nos... a k tomu ještě dostanou kýbl viny, protože přece TOHLE ZVLÁDNE KAŽDÝ, NE!

Ach jo a jsou zas o kousek níž.
A přitom jim mělo být tímhle pomoženo...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor ;-)