7. září 2016

#224 Není schůzka jako schůzka

Ty bláho, vrátila jsem se z třídní schůzky a mám pocit, že to nebylo k ničemu, že to bylo fakt užitečný. Že to byl dobře strávený čas.
Paní učitelka Jája je klasa!

Co si budeme povídat. Schůzka milenecká alias rande, má ke schůzce třídní asi tak blízko jako lední medvěd k tučňákovi. I nerodič tak nějak tuší, že tohle kafe je spíš z automatu než od baristy. Jinými slovy, třídní schůzka rovná se pruda. Z toho vyplývá, že přídavné jméno je opravdu hodně důležité a slovo schůzka prostě není samospásný. Přídavné jméno hraje prim a těžko hledat zvučný rým..

Když jdete na třídní schůzku, tak... prostě neočekáváte nic z toho, co jsem dnes zažila já. Jdete jen na schůzku a ... Odsedíte si to, uděláte si poznámky a pak zase domů. Tečka.

Přepište dějiny. Přepište zažité pojmy. Všechno je jinak!
V bláznivém světě školství se dějí kouzelné věci...

Stejná škola. Stejná třída jako před rokem. Pocity nesrovnatelné.
Tentokrát jsem tady kvůli druhorozené. První třídní schůzka mé dcery. Přicházím včas a dmu se pýchou, jak jsem to pěkně zvládla a neutrhla sobě ani jí ostudu.

Paní učitelka nás vítá a prý abychom tam celou dobu neproseděli a nezabili jen čas, tak máme na lavicích lísteček a máme zjistit, který z rodičů dětí ve třídě například chodil pozdě do školy, chodil za školu nebo psal úkoly před hodinou. Ha, vtipný způsob seznámení se.

Po chvíli se vysmátí vracíme do pidi lavic na svá místa, tedy místa našich dětí, a začíná "klasická" schůzka. Ale houby...
Kromě důležitých věcí o platbách, kroužcích a všemožných nutných potvrzeních do školy a o tom, co ještě máme dokoupit a co naopak kupovat vůbec nemusíme, si uděláme představovací kolečko nad fotografiemi dětí.

Přestože si za tu čtvrthodinu stejně moc nezapamatuju, protože tady sedí okolo 20 rodičů a některé mají i více dětí (a jeden dokonce v jedné třídě!), přesto nelze přehlédnout ten důležitý pocit v sobě, který chce cítit nejeden rodič. Alespoň myslím.

Ten příjemný pocit, který všichni marně hledáme u většiny učitelů a když ho najdeme, tak nás obklopí nepopsatelný klid. Máme chvíli dojem, že i v běžném školství jsou věci v pořádku a správně. A tenhle stav přetrvává dávno poté, co s rozloučením opustíme čerstvě vymalovanou třídu, ve které teď bude celý rok sedat naše dítě a bude to super...

Super!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor ;-)